Dziś mamy 23 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

29 lipca 2015

Bywa nazywany gruszką miłosną

Pyszne i niskokaloryczne. Sezon na bakłażany rozpoczyna się w lipcu, więc nie przepuśćmy okazji!

Na naszych straganach najczęsciej spotykamy bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Znany jest pod kilkoma nazwami: oberżyna, bakman, psianka podłużna i najpiękniejsze miano - gruszka miłosna. Skąd się wzięło? To zapewne zasługa charakterystycznego kształtu oraz faktu, że bywa uważany za afrodyzjak.

Uprawa bakłażana we własnym ogródku będzie w naszym klimacie raczej trudna, bo woli on zdecydowanie wyższe temperatury. W końcu do Europy zawitał z dalekiej Azji głównie za sprawą Maurów, którzy nawiedzali Hiszpanię. Jest charakterystycznym składnikiem dań kuchni hinduskiej, afrykańskiej i śródziemnomorskiej.

"Bakłażan jest uniwersalnym składnikiem. Sam nie posiada zdecydowanego smaku, więc trzeba mu znaleźć bardziej wyraziste towarzystwo, np. papryki, czosnku czy ziół. Kupując go, unikajmy większych okazów, bo te zazwyczaj są bardziej gorzkawe. Zwróćmy uwagę na twardość i jędrność oraz brak przebarwień i wgnieceń. Warzywo należy zawsze umyć pod wodą, ale nie obierać ze skóry, tylko pozbyć się gniazda nasiennego. Przed obróbką termiczną zawsze można oprószyć go solą i odstawić na dłuższą chwilę, żeby puścił soki, tracąc jak najwięcej gorzkawego smaku. Aby pozbyć się soli wskazane jest wypłukanie go wodą", zaleca szef kuchni Piotr Murawski.

Jednym z popularniejszych sposobów na przygotowanie omawianego warzywa jest jego grillowanie. Zawsze trzeba pamiętać o stosowaniu bardzo niedużej ilości tłuszczu, bo bakłażan wchłonie go niczym gąbka. Dlatego przed położeniem warzywa na ogniu lepiej jest posmarować plastry niewielką ilością oliwy, a nie wlewać ją bezpośrednio na patelnię. Pomocna w wydobyciu jak najlepszego smaku będą też przyprawy. Na patelnię można jeszcze dodać nieco posiekanego czosnku. Gdy oberżyna się zarumieni, można ją zdjąć z ognia i serwować z sosem jogurtowym lub serowym.

Przepisów na dania z bakłażanem jest wiele, jednak geniusz tkwi w prostocie i najlepiej delektować się tym warzywem wprost z patelni, lekko ugrilowanym o pełni smaku.

materiał: infoWire.pl

Oceń artykuł: 43 97

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Budowa magazynów
Opracowujemy Instrukcje bhp
od 50PLN
Ryzyko zawodowe
od 100PLN
Prowadzenie akt osobowych
od 30PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
0

Kolejna wędrówka wzdłuż rzeki Noteć. Trasa nie będzie trudna

Zapraszam na wędrówkę z cyklu# "Po bezdrożach".

(czytaj więcej)
0

Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka

Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.

(czytaj więcej)
0

Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport

Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.

(czytaj więcej)
0

Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców

W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.

(czytaj więcej)