Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

08 listopada 2019

Budowa repliki pomnika. Odbyło się spotkanie komitetu społecznego

fot. LZ

fot. LZ

W poniedziałek 4 listopada rozpoczęły się prace związane z budową repliki # pomnika Powstańców Wielkopolskich 1918/1919 na cmentarzu w Szubinie. Kilka dni później, bo w czwartek 7 listopada, spotkał się komitet społeczny budowy repliki pomnika-mogiły.

Podczas czwartkowego zebrania, które zorganizowano w murach Muzeum Ziemi Szubińskiej, ksiądz dziekan Tadeusz Lesiński, który jest zarządcą cmentarza, omówił pokrótce wstępny plan dnia odsłonięcia pomnika. Będzie to 11 stycznia 2020 roku, czyli w 101. rocznicę bitwy o Szubin. W kaplicy św. Małgorzaty zostanie odprawiona msza święta, której będzie przewodniczył ksiądz biskup Jan Tyrawa. Następnie ordynariusz poświęci pomnik-mogiłę.

W styczniu 2018 roku został powołany komitet społeczny, którego jednym z głównych celów było prowadzenie zbiórki publicznej na rzecz budowy repliki pomnika. Przez niecałe 2 lata udało się uzbierać 7996 zł. Ostatecznie ustalono, że zbiórka zostanie przedłużona do 31 stycznia 2020 (miała zakończyć się 31 grudnia 2019), a pieniądze te zostaną przeznaczone nie na sam pomnik (bo wtedy zmniejszyłaby się dotacja z Ministerstwa), a na wydanie publikacji na temat budowy monumentu. Ukaże się ona po uroczystości odsłonięcia repliki.

Mirosław Rzeszowski podkreśla, że cała historia pomnika zostanie przedstawiona właśnie w publikacji. Kamila Czechowska dodaje, że powstańcom wielkopolskim należał się nowy pomnik-mogiła. - Jako mieszkańcy Szubina, jesteśmy im to winni – powiedziała dyrektor Muzeum Ziemi Szubińskiej.

Oceń artykuł: 0 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (4)

    !!!, w dniu 08-11-2019 11:11:42 napisał:

    Publikacja o budowie? To jakiś żart? To po to ludzie dwa lata wpłacali pieniądze, żeby teraz zarobił jakiś pseudo pisarz?

    odpowiedz

    pokaż odpowiedzi (2)

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konstrukcje stalowe
Kasy fiskalne Datecs
1200PLN PROMOCJAPLN
Fotopuzzle z nadrukiem A4
26,90PLN
Wagi sklepowe
699PLN 500PLN
Drukarka fiskalna Epson
2499PLN PROMOCJA PLN
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Stół z blatem szklanym + krzesła
Pomoc drogowa
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)