Dziś mamy 6 czerwca 2020, sobota, imieniny obchodzą:

03 stycznia 2020

,,Umilkły brawa i głosy…”. Odeszła nakielska poetka Bożena Jankowska

fot. archiwum

fot. archiwum

Ze smutkiem zawiadamiam, iż w dniu 31.12.2019r. odeszła do wieczności Ś.P. #Bożena Jankowska, nakielska poetka, autorka sześciu wydanych tomików poezji.

Dwa ostatnie tomiki wydane były przy współpracy z Urzędem Miasta i Gminy Nakło nad Notecią pod patronatem Burmistrza Sławomira Napierały (przyp. Jestem.; Wiersze znad Brdy, Warty, Noteci dla dużych i małych dzieci.). Pani Bożena zdążyła w grudniu 2019 r. ukończyć swój – jak się wyraziła – ostatni tomik poezji BYŁAM. Tomik ten miał być swoistym wyrazem pożegnania poetki z tym wymiarem rzeczywistości – i też takim w tych okolicznościach się stał.

Pożegnała się słowami:

,,Umilkły brawa i głosy
Zgasły światła ramp
Obok życie się toczy
Poeta został sam.”

cyt. z nieopublikowanego tomiku wierszy BYŁAM

Pogrzeb Pani Bożeny Jankowskiej odbędzie się w dniu 8 stycznia 2020 roku w Gostyniu.

materiał: Ewa Kistowska Dyrektor DPS w Nakle

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie.

Oceń artykuł: 12 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)