Dziś mamy 5 czerwca 2020, piątek, imieniny obchodzą:

10 marca 2020

„Żeby zdrowe zęby mieć, trzeba tylko chcieć…”. Dzień dentysty w Słoneczku

fot. A. Mróz

fot. A. Mróz

Chcąc wzbogacić wiedzę i umiejętności przedszkolaków z grupy Biedronki z #nakielskiego „Słoneczka” dotyczących higieny jamy ustnej, 6 marca obchodziliśmy „Dzień dentysty”.

Dzieci podczas zajęć obejrzały prezentację multimedialną pt. „Jak dbać o zęby”,  dowiedziały się jak wygląda gabinet stomatologiczny, jakich narzędzi używa dentysta i na czym polega jego praca. Zwrócono także uwagę dzieci na etapy mycia zębów oraz podkreślono jak ważna dla zdrowych zębów jest zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa. Następnie każdy przedszkolak mógł wykazać się swoimi umiejętnościami praktycznymi w łazience. Dzieci myły zęby przestrzegając ustalonych etapów. Na zakończenie zajęć przedszkolaki wykonały zabawne prace plastyczne.

Materiał: A. Mróz

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 4 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

O Stowarzyszeniu Oficerów Więziennictwa. Czym się zamuje?

Przyglądamy się bliżej działalności Stowarzyszenia Oficerów Więziennictwa. Jaka jest jego #historia? Jakie stawia sobie cele? Do czego dąży w swoich działaniach?

(czytaj więcej)
0

Światowy Dzień Środowiska. Ochrona zasobów wodnych to konieczność

Kwestia dostępności wody jest obecnie jednym z największych wyzwań #dotyczących zrównoważonego rozwoju. Nie tylko w odległych zakątkach świata, ale także w Polsce. Obchodzony 5 czerwca z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych Światowy Dzień Środowiska to dobry moment, by zastanowić się, co każdy z nas może zrobić w kontekście ochrony tego życiodajnego zasobu.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Zdrowe odżywianie podczas pracy zdalnej. Przepis na sałatkę w stylu toskańskim

Pomimo cyklicznego znoszenia obostrzeń wielu z nas wciąż pracuje w trybie #zdalnym. A to z kolei stanowi nie lada wyzwanie dla naszej codziennej diety. Inaczej bowiem komponujemy menu zabierane do firmy, inaczej podejść należy do planowania posiłków, pracując w domowym zaciszu. W obu jednak przypadkach kluczem jest zbilansowana dieta, zapewniająca siłę i energię na cały dzień intensywnej pracy.

(czytaj więcej)