Dziś mamy 19 kwietnia 2019, piątek, imieniny obchodzą:

15 kwietnia 2019

„Z tradycją i kulturą na co dzień, przywoływki Wielkanocne”

fot.Ewa Hałas

fot.Ewa Hałas

Stowarzyszenie Miłośników Regionalnego Zespołu Pałuki w Kcyni#, realizuje projekt pn. „Z tradycją i kulturą na co dzień, przywoływki Wielkanocne” dotowany przez Zarząd Powiatu Nakielskiego w ramach otwartego konkursu ofert nr 3/2019 na wykonywanie zadań publicznych związanych z realizacją zadań powiatu nakielskiego w 2019 roku w zakresie kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego, w ramach którego 13 kwietnia, odbyło się tradycyjne śniadanie wielkanocne.

Podczas uroczystości obecni byli Burmistrz Kcyni p. Marek Szaruga, Przewodniczący Rady Miejskiej w Kcyni p. Jan Kurant, Dyrektor GCKiB w Kcyni p. Ilona Kurdelska, Prezes Stowarzyszenia p. Barbara Borowska, członkowie Stowarzyszenia oraz zaproszeni goście. Gościem specjalnym, który przyjął zaproszenie do udziału w śniadaniu był p. Mirosław Kaźmierz Binkowski, autor „Mojego słownika gwary pałuckiej”, który nie tylko przybliżył nam w zabawnej formie słownictwo typowe dla regionu Pałuk, ale rozbawił gości do łez wierszami „o plotkarce pałuckiej” i „o kupie”. Burmistrz Kcyni p. Marek Szaruga gratulował Prezes Stowarzyszenia wspaniałego pomysłu na projekt, a wszystkim członkom kultywowania pałuckich tradycji, deklarując jednocześnie dalsze wsparcie dla inicjatyw i pomysłów związanych z tradycją i kulturą Pałuk. Ważnym elementem projektu były również tzw. wielkanocne przywoływki i przywołówki dyngusowe w wykonaniu Zespołu Pałuki. Wielkanocny zwyczaj polewania się woda, czyli dyngus przybrał na Pałukach formę społecznej zabawy, stając się tym samym doskonałą okazją do całorocznych rozrachunków pomiędzy chłopcami a dziewczynami. Zwyczaj ten był na Pałukach bardzo rozbudowany i znany pod nazwą „Przywoływek dyngusowych”, albo „wywoływek”, „wołanek” lub „krzyków”. „Wywołanki” dyngusowe były znakomitą okazją do kojarzenia małżeńskich par. Pełniły ponadto funkcje wychowawcze, towarzyskie, zabawowe, a nawet patriotyczne. Na koniec wszyscy uczestnicy śniadania mogli skosztować pysznego żurku, tradycyjnych wielkanocnych bab, mazurków, jaj, chrzanu i białej kiełbasy.

materiał: Ewa Hałas

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

 

Oceń artykuł: 3 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Projekt łóżka producenta z Bydgoszczy w „Werandzie”

Sypialnia to jedno z najważniejszych wnętrz w domu. W tym pomieszczeniu spędzamy znaczącą część doby, w związku z czym wszystkie meble powinny być dobrze dopasowane do indywidualnych potrzeb.

(czytaj więcej)
0

Młodzi na rynku pracy w kujawsko-pomorskim. Sprawdzamy statystyki

Według Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) w IV kwartale 2017 r. w #województwie kujawsko-pomorskim sytuacja ludzi młodych na rynku pracy była trudniejsza niż ogółu populacji. Grupę tę charakteryzowały niższy współczynnik aktywności zawodowej oraz wskaźnik zatrudnienia.

(czytaj więcej)
0

Jak długo żyją mieszkańcy kujawsko-pomorskiego? Zobacz statystyki

Od ostatniej dekady ubiegłego stulecia obserwowane jest w Polsce wydłużanie się #przeciętnego trwania życia we wszystkich województwach.

(czytaj więcej)
0

Jak zrobić murowany grill?

Grillowanie to jeden z przyjemniejszych sposobów na plenerowy wypoczynek. Miły czas w gronie znajomych smakuje najlepiej, gdy stoły zastawione są pieczonymi na grillu mięsami, rybami i warzywami. Na rynku znajdziemy wiele przenośnych urządzeń do grillowania, ale miłośnicy takiej formy wypoczynku z pewnością powinni pomyśleć o czymś więcej – o zbudowaniu własnego grilla. Jak to zrobić i dlaczego warto?

(czytaj więcej)