Dziś mamy 26 maja 2020, wtorek, imieniny obchodzą:

15 maja 2019

„Smaki Krajny i Pałuk”. Czekamy na kulinarne zgłoszenia

fot.pow

fot.pow

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” przypomina#, że do poniedziałku 20.05.2019 r. przyjmuje zgłoszenia do udziału w XVI Konkursie Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.

W konkursie mogą wziąć udział podmioty z terenu Krajny i Pałuk:
- sołectwa,
- Koła Gospodyń Wiejskich,
- organizacje (formalne i nieformalne, w tym stowarzyszenia, fundacje, OSP),
- inni wytwórcy produktów lokalnych (podmioty prawne działające w branży kulinarnej).

Motywem przewodnim tegorocznego konkursu są zioła w kuchni krajeńskiej i pałuckiej. XVI edycja konkursu składa się z 2 odrębnych części:

a. części kulinarnej, czyli oceny potraw nawiązujących do tradycyjnej kuchni regionu Krajny i Pałuk, z uwzględnieniem ziół wykorzystywanych przez lokalne gospodynie. Potrawy oceniane będą w trzech kategoriach:
- kategoria I – potrawy mięsne,
- kategoria II – potrawy jarskie,
- kategoria III – ciasta i desery;

b. części promocyjnej, czyli oceny stoisk oferujących produkty i potrawy lokalne oraz wyroby rękodzielnicze (organizacja stoiska nie jest warunkiem koniecznym uczestnictwa w konkursie w części kulinarnej dot. oceny potraw).

Ocena potraw i stoisk odbędzie się 2. czerwca br. w Nakle nad Notecią podczas imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”. Zgłoszenia udziału w Konkursie Kulinarnym należy dokonać na Karcie Zgłoszenia. Szczegóły znajdą Państwo w Regulaminie na stronie: www.krajna-paluki.cna.org.pl.

Na uczestników czekają atrakcyjne nagrody! Zapraszamy do udziału!

materiał: Monika Żydek

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Masaż leczniczy
Kasa fiskalna Sharp
1844PLN PROMOCJAPLN
Fale radiowe - przeciwzmarszczkowe
Meble w kolorze Dąb Szary Sonoma / Brązowy Połysk
Wypożyczalnia samochodów
Wulkanizacja
Baterie
od 0,90PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
0

Nie kupisz już miału do celów grzewczych. Zmiany od 1 lipca 2020 r.

Od 1 lipca 2020 r. będzie obowiązywał zakaz sprzedaży miałów z węgla kamiennego dla #gospodarstw domowych oraz kotłów o mocy poniżej 1 MW. Do dyspozycji kupujących pozostaną jedynie droższe paliwa.

(czytaj więcej)
0

Dzień Różnorodności Biologicznej. Dlaczego należy dbać o każdy gatunek?

Środowisko naturalne w ostatnich dekadach musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami.# Niestety, za część tych problemów odpowiada człowiek i jego działalność, prowadząca m.in. do intensyfikacji efektu cieplarnianego. Obchodzony z inicjatywy ONZ Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej (22 maja) to dobry moment, by zauważyć, że każdy z nas może przeciwdziałać negatywnym zmianom w światowym ekosystemie.

(czytaj więcej)
0

Każdy może zostać szefem kuchni. Wystarczą produkty i pomysł

Czas spędzany w domu i utrudniony dostęp do niektórych produktów, mogą okazać się #źródłem ciekawych pomysłów. Okazuje się, że w na co dzień niedocenianych zasobach domowej spiżarni, drzemie niemały potencjał. O tym, jak własną kuchnię zamienić w prawdziwą fabrykę smakołyków rozmawiamy z Jakubem Kuroniem – szefem kuchni i ekspertem kulinarnym.

(czytaj więcej)
0

Pielęgnacja włosów w czasie pandemii koronawirusa. O czym warto pamiętać?

Trwająca pandemia jest odczuwalna we wszystkich dziedzinach życia, szczególnie nasze zdrowie jest# obecnie pod specjalnym nadzorem. To czas, kiedy powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kondycję całego swojego organizmu. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że aktualna sytuacja może również negatywnie wpłynąć na nasze włosy.

(czytaj więcej)